Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Sałatka z warzyw mieszanych

Podajemy w salaterce przyzdobione pomidorem

Składniki:

sok z cytryny, 1 łyżecz.

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

musztarda, 2 dag

olej, 5 dag

cebula, 5 dag

ogórek kwaszony, 10 dag

jabłko, 10 dag

ziemniak, 25 dag

seler, 5 dag

pietruszka, 10 dag

marchew, 15 dag

papryka czerwona, 2 szt.

fasola szparagowa, 15 dag

kalafior, 15 dag

Sposób przygotowania:

Ugotowany kalafior podzielić na różyczki, ugotowaną zieloną fasolkę szparagową pokrajać na 2-centymetrowe kawałki, papryki pokrajać w paseczki, pozostałe warzywa w słupki lub kostkę. Olej rozetrzeć z musztardą, przyprawić solą, cukrem i kwasem dodać drobno posiekany koperek lub szczypiorek. Wszystkie składniki wymieszać.