![]() |
Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Surówka z selerów naciowychNajważniejsze są liście |
sok z cytryny, 1 szt.
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
olej, 3 dag
seler naciowy , 30 dag
Częścią jadalną selerów naciowych są liście lub ogonki liściowe, zależnie od odmiany tej rośliny. Liście selerów — podobnie jak liście zielonej pietruszki — służą jako doskonała przyprawa, do wielu potraw. Również na surowo podaje się liście selera naciowego, przyrządzając je tak samo jak sałaty, z różnorodnymi zaprawami. Surówki można przyrządzać zarówno wyłącznie z liści selera, jak i łączyć je z sałatami, przyprawami liściowymi, warzywami lub owocami. Z mięsistych i soczystych ogonków liściowych selera można również przyrządzać surówki. Można również na sposób amerykański napełniać wgłębienia ogonków liściowych masą z sera.