Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Śledź po polskuCoś z ojczyzny |
śledź mleczak, 4 szt.
cebula, 5 szt.
cytryna, 0.25 szt.
sok z cytryny, 1 szt.
śmietana, 1 szkl.
cukier puder, 0.5 łyżecz.
Śledzie sprawić {zachowując mlecze), umyć dokładnie i wymoczyć w zimnej wodzie przez 24 godz., zmieniając ją kilkakrotnie. Ściągnąć skórkę, odciąć ogony i płetwy i podzielić na filety, z których wybrać dokładnie ości. Filety ułożyć w słoju, przekładając je cieniutkimi talarkami cebuli i plasterkami cytryny. Śmietankę połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz przetartymi przez nylonowe sito mleczami z cukrem pudrem. Otrzymanym sosem polać filety 1 obwiązany lub przy kryty słój postawić w chłodnym miejscu na 24 godz. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.