Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Śledzie duszone z ziemniakami

Mieszanka śledzia z ziemniakami

Składniki:

śledź, 50 dag

ziemniak, 70 dag

jajka, 2 szt.

cebula, 7 dag

olej, 2 łyżk.

mleko 2,0 % , 0.5 l

mąka , 1 dag

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Śledzie oczyścić i pokrajać na kawałki. Ziemniaki obrać i pokrajać w plastry. W dobrze natłuszczonym naczyniu ułożyć warstwę ziemniaków, posypać solą i drobno posiekaną cebulą, na której położyć kawałki śledzia, na wierzchu posypać mąką i zalać olejem. Piec w piekarniku na bardzo małym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlać do naczynia roztrzepane jajo z mlekiem. Zapiec krótko w piekarniku bez przykrycia.