Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Fasola po staropolsku

Podawać jako samodzielne danie.

Składniki:

fasola biała, 40 dag

boczek wędzony, 10 dag

cebula, 10 dag

mąka , 6 dag

tłuszcz, 5 dag

suszona śliwka, 10 dag

rodzynki, 5 dag

miód, 4 dag

karmel, 1 łyżecz.

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Fasolę ugotować. Boczek pokrajać w kostkę i podsmażyć razem z pokrajaną cebulą. Śliwki opłukać, namoczyć w gorącej wodzie, a gdy zmiękną, usunąć pestki i pokrajać śliwki w paski. Z mąki i tłuszczu zrobić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem z fasoli, dodać boczek, śliwki, rodzynki, miód i karmel; zagoto­wać, połączyć z fasolą, przyprawić do smaku, poddusić mieszając.