Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Fasola po staropolskuPodawać jako samodzielne danie. |
fasola biała, 40 dag
boczek wędzony, 10 dag
cebula, 10 dag
mąka , 6 dag
tłuszcz, 5 dag
suszona śliwka, 10 dag
rodzynki, 5 dag
miód, 4 dag
karmel, 1 łyżecz.
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
Fasolę ugotować. Boczek pokrajać w kostkę i podsmażyć razem z pokrajaną cebulą. Śliwki opłukać, namoczyć w gorącej wodzie, a gdy zmiękną, usunąć pestki i pokrajać śliwki w paski. Z mąki i tłuszczu zrobić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem z fasoli, dodać boczek, śliwki, rodzynki, miód i karmel; zagotować, połączyć z fasolą, przyprawić do smaku, poddusić mieszając.