Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Ryż z cebulą i jajamiPodawać z surówką z warzyw. |
ryż , 30 dag
cebula, 10 dag
masło, 4 dag
sól, 1 szczypta
jajka, 3 szt.
sos pomidorowy, 1.5 szkl.
koperek, 1 łyżecz.
natka pietruszki, 1 łyżecz.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Do wrzącej wody (2,5 szklanki) dodać pokrajaną cebulę i ryż; osolić, zamieszać i ugotować. Jaja umyć, ugotować na półmiękko, obrać i przekrajać wzdłuż na połowy. Ugotowany ryż nakładać na talerze, polewać sosem, na nim ułożyć połówki jaj i posypać posiekaną zieleniną.