Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Babka ze śledziOryginalna receptura |
śledź, 2 szt.
ziemniak, 30 dag
jajka, 1 szt.
śmietana, 3 dag
mleko 2,0 % , 2 szkl.
pieprz, 1 szczypta
margaryna, 1 łyżecz.
mąka , 3 g
Śledzie moczyć w mleku, najmniej 18 godzin. Gdy są wymoczone, obrać z ości, bardzo drobno posiekać. Ugotować ziemniaki w łupinach, przetrzeć przez sito lub zemleć w maszynce. Włożyć do miski śledzie i przetarte ziemniaki, wbić jajo i rozmieszać bardzo mocno. W końcu wlać 2 łyżki kwaśnej dobrej śmietany i dodać odrobinę pieprzu. Włożyć to w wysmarowany i mąką wysypany rondelek i wstawić do słabo nagrzanego piekarnika na 20 min.