Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Babka ze śledzi

Oryginalna receptura

Składniki:

śledź, 2 szt.

ziemniak, 30 dag

jajka, 1 szt.

śmietana, 3 dag

mleko 2,0 % , 2 szkl.

pieprz, 1 szczypta

margaryna, 1 łyżecz.

mąka , 3 g

Sposób przygotowania:

Śledzie moczyć w mleku, najmniej 18 godzin. Gdy są wymoczone, obrać z ości, bardzo drobno posiekać. Ugotować ziemniaki w łupinach, przetrzeć przez sito lub zemleć w maszynce. Włożyć do miski śledzie i przetarte ziemniaki, wbić jajo i rozmieszać bardzo mocno. W końcu wlać 2 łyżki kwaśnej dobrej śmietany i dodać odrobinę pieprzu. Włożyć to w wysmarowany i mąką wysypany rondelek i wstawić do słabo nagrzanego piekarnika na 20 min.