Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Kotlety z kaszy mannyPodawać z surówkami z warzyw, z sosem koperkowym, grzybowym lub pomidorowym. |
kostka bulionowa, 1 szt.
sól, 1 szczypta
jajka, 2 szt.
kasza manna , 30 dag
tłuszcz, 10 dag
ser żółty, 5 dag
koperek, 2 łyżk.
bułka tarta , 5 dag
Zagotować wodę (3 szklanki) i rozpuścić w niej kostkę rosołu z drobiu. Wsypywać kaszę do wrzącego rosołu uważając, aby nie powstały grudki, zagotować i przetrzymać pod przykryciem na wolnym ogniu, często mieszając. Ugotowaną kaszę wyłożyć na miskę i ostudzić. Następnie wbić jaja, dodać 2 dkg tłuszczu, zieleninę, starty ser i sól, wymieszać. Formować okrągłe kotlety, obtaczać w tartej bułce, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor.