Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Kotlety z kaszy manny

Podawać z surówkami z warzyw, z sosem koperkowym, grzybo­wym lub pomidorowym.

Składniki:

kostka bulionowa, 1 szt.

sól, 1 szczypta

jajka, 2 szt.

kasza manna , 30 dag

tłuszcz, 10 dag

ser żółty, 5 dag

koperek, 2 łyżk.

bułka tarta , 5 dag

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę (3 szklanki) i rozpuścić w niej kostkę rosołu z drobiu. Wsypywać kaszę do wrzącego rosołu uważając, aby nie powstały grudki, zagotować i przetrzymać pod przykryciem na wolnym ogniu, często mieszając. Ugotowaną kaszę wyłożyć na miskę i ostudzić. Następnie wbić jaja, dodać 2 dkg tłuszczu, zie­leninę, starty ser i sól, wymieszać. Formować okrągłe kotlety, obtaczać w tartej bułce, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor.