Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Podlaska potrawka z rybyRyba może być gotowana lub smażona |
ryba gotowana, 1 szt.
masło, 2 dag
mąka , 1 dag
mleko 2,0 % , 0.25 l
sól, 1 szczypta
gałka muszkatołowa, 1 szczypta
imbir mielony, 1 szczypta
Włożyć masło w rondelek i zrumienić troszkę, po czym dodać mąkę, zasmażyć razem i dodać tyle mleka, by utworzyć dość rzadki sos. Wsypać małą łyżeczkę soli, pieprzu, szczyptę papryki, nieco gałki muszkatołowej i — kto lubi — łyżeczkę sproszkowanego imbiru. Wymieszać to wszystko dobrze, zagotować. Do tak przyrządzonego sosu włożyć smażoną lub gotowaną rybę, rozdrobnioną na kawałeczki wielkości orzecha laskowego. Postawić na ogień i gotować 10 min. Wyłożyć na gorący półmisek, przybrany nacią pietruszki i wydać na stół.