Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Budyń z brukselkiForme dobrze wysmarować tłuszczem |
ryż , 40 dag
mleko, 5 szkl.
brukselka, 1.25 kg
cukier, 2 dag
masło, 3 dag
jajka, 5 szt.
sól, 1 szczypta
gałka muszkatołowa, 1 szczypta
tłuszcz, 1 dag
bułka tarta , 1 dag
Przygotować formę. Ryż ugotować, brukselkę oczyścić, opłukać, włożyć do małej ilości wrzącej, osolonej wody i ugotować bez przykrycia. Następnie odcedzić i zemleć w maszynce. Tłuszcz utrzeć z żółtkami, dodać ryż, brukselkę, sól i gałkę muszkatołową do smaku, wymieszać. Ubić białka, dodać do masy, wymieszać. Włożyć do formy, zamknąć i gotować.