Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Budyń z brukselki

Forme dobrze wysmarować tłuszczem

Składniki:

ryż , 40 dag

mleko, 5 szkl.

brukselka, 1.25 kg

cukier, 2 dag

masło, 3 dag

jajka, 5 szt.

sól, 1 szczypta

gałka muszkatołowa, 1 szczypta

tłuszcz, 1 dag

bułka tarta , 1 dag

Sposób przygotowania:

Przygotować formę. Ryż ugotować, brukselkę oczyścić, opłukać, włożyć do małej ilości wrzącej, osolonej wody i ugotować bez przykrycia. Następnie odcedzić i zemleć w maszynce. Tłuszcz utrzeć z żółtkami, dodać ryż, brukselkę, sól i gałkę muszkatołową do smaku, wymieszać. Ubić białka, dodać do masy, wymieszać. Włożyć do formy, zamknąć i gotować.