Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Budyń z ryżu z rodzynkamiPodawać z sosem kakaowym lub z bitą śmietaną. |
ryż , 25 dag
mleko, 1 szkl.
masło, 3 dag
jajka, 5 szt.
cukier, 14 dag
rodzynki, 4 dag
skórka pomarańczowa, 1 łyżecz.
sól, 1 szczypta
tłuszcz, 1 dag
bułka tarta , 1 dag
Mleko zagotować ze szklanką wody, solą i częścią masła. Ryż opłukać, wsypać do mleka, ugotować na półsypko i przestudźić. Z kaszy, tłuszczu, żółtek i cukru przygotować masę budyniów dodać rodzynki, drobno pokrajaną skórkę pomarańczową i sztywną pianę; wymieszać i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy, ugotować.