Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Budyń z ryżu z rodzynkami

Podawać z sosem kakaowym lub z bitą śmietaną.

Składniki:

ryż , 25 dag

mleko, 1 szkl.

masło, 3 dag

jajka, 5 szt.

cukier, 14 dag

rodzynki, 4 dag

skórka pomarańczowa, 1 łyżecz.

sól, 1 szczypta

tłuszcz, 1 dag

bułka tarta , 1 dag

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować ze szklanką wody, solą i częścią masła. Ryż opłukać, wsypać do mleka, ugotować na półsypko i przestudźić. Z kaszy, tłuszczu, żółtek i cukru przygotować masę budyniów dodać rodzynki, drobno pokrajaną skórkę pomarańczową i sztywną pianę; wymieszać i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy, ugotować.