Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Budyń z ryżu z groszkiem

Niesamowite wykorzystanie ryżu

Składniki:

ryż , 20 dag

suszony grzyb, 10 dag

wywar, 2 szkl.

cebula, 10 dag

groch zielony, 15 dag

masło, 1 dag

jajka, 3 szt.

śmietana, 4 dag

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

mielona papryka, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Grzyby opłukać kilka razy w ciepłej wodzie, następnie włożyć do zimnej wody, dodać część cebuli i ugotować do miękkości. Ryż opłukać, włożyć do wrzącego wywaru z grzybów, ugotować nć półsypko. Groszek opłukać i ugotować w małej ilości wody. Część groszku zemleć w maszynce. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, zrumienić na jasnozłoty kolor. Żółtka rozmieszać ze śmietaną, dodać przestudzony ryż, cebulę, groszek i przyprawy; dokładnie wymieszać. Dla spulchnienia dodać ubitą pianę i lekko wymieszać. Wyłożyć masę do przygotowanej formy, przykryć i ugotować.