Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Budyń z ryżu z groszkiemNiesamowite wykorzystanie ryżu |
ryż , 20 dag
suszony grzyb, 10 dag
wywar, 2 szkl.
cebula, 10 dag
groch zielony, 15 dag
masło, 1 dag
jajka, 3 szt.
śmietana, 4 dag
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
mielona papryka, 1 szczypta
Grzyby opłukać kilka razy w ciepłej wodzie, następnie włożyć do zimnej wody, dodać część cebuli i ugotować do miękkości. Ryż opłukać, włożyć do wrzącego wywaru z grzybów, ugotować nć półsypko. Groszek opłukać i ugotować w małej ilości wody. Część groszku zemleć w maszynce. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, zrumienić na jasnozłoty kolor. Żółtka rozmieszać ze śmietaną, dodać przestudzony ryż, cebulę, groszek i przyprawy; dokładnie wymieszać. Dla spulchnienia dodać ubitą pianę i lekko wymieszać. Wyłożyć masę do przygotowanej formy, przykryć i ugotować.