Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Krokiety z płatków owsianych

Podawać z sosem pomidorowym na kiełbasie lub jako dodatek do warzyw

Składniki:

smalec, 1 dag

bułka tarta , 1 dag

sól, 1 szczypta

koperek, 1 łyżk.

ser żółty, 5 dag

jajka, 4 szt.

masło, 1 dag

mleko, 3 szkl.

płatki owsiane, 25 dag

Sposób przygotowania:

Do wrzącego mleka dodać tłuszcz i sól; mieszając wsypać płatki i zagotować. Ugotowane na gęsto płatki przestudzić, dodać utarty ser, drobno pokrajany koperek, 3 rozmącone jaja i sól do smaku; dobrze wyrobić. Masę wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy, rozsmarować na grubość 1,5 cm, powierzchnię wygładzić, odstawić w zimne miejsce do stężenia. Blachę z zastudzoną masą podgrzać, odwrócić na stolnicy i wyjąć; krajać pasy szerokości 2,5 cm i długości 8 cm. Utorowane krokiety panierować w jaju i tartej bułce, smażyć z obu stron zanurzone do połowy w tłuszczu i wstawić do piekarnika na kilka minut.