![]() |
Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Krokiety z płatków owsianychPodawać z sosem pomidorowym na kiełbasie lub jako dodatek do warzyw |
smalec, 1 dag
bułka tarta , 1 dag
sól, 1 szczypta
koperek, 1 łyżk.
ser żółty, 5 dag
jajka, 4 szt.
masło, 1 dag
mleko, 3 szkl.
płatki owsiane, 25 dag
Do wrzącego mleka dodać tłuszcz i sól; mieszając wsypać płatki i zagotować. Ugotowane na gęsto płatki przestudzić, dodać utarty ser, drobno pokrajany koperek, 3 rozmącone jaja i sól do smaku; dobrze wyrobić. Masę wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy, rozsmarować na grubość 1,5 cm, powierzchnię wygładzić, odstawić w zimne miejsce do stężenia. Blachę z zastudzoną masą podgrzać, odwrócić na stolnicy i wyjąć; krajać pasy szerokości 2,5 cm i długości 8 cm. Utorowane krokiety panierować w jaju i tartej bułce, smażyć z obu stron zanurzone do połowy w tłuszczu i wstawić do piekarnika na kilka minut.