Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Ryba z zielonym groszkiem

Świeży groszek byłby lepszy

Składniki:

ryba morska, 1.5 kg

groszek w puszce, 1 szt.

cebula, 3 szt.

boczek wędzony, 20 dag

pomidor, 25 dag

masło, 2 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Z umytej ryby zdjąć 2 duże filety, następnie posolić, posypać pieprzem i związać nicią jak baleron. Cebulki obrać, z pomidorów zdjąć skórkę, zanurzając je pojedynczo we "wrzątku. W płaskim rondlu rozgrzać masło, włożyć pokrajany boczek, lekko podrumienić, dodać cebulki, potem pomidory pokrajane w cząstki, po czym włożyć rybę i groszek, przykryć. Dusić około 40 min. potrząsając od czasu do czasu rondlem, tak aby potrawa nie przywarła. Jeżeli trzeba, dodać 1—2 łyżki zalewy z groszku. Kiedy danie będzie gotowe — zdjąć nitkę, rybę ułożyć na talerzu, obsypać groszkiem, polać sosem, w którym się dusiła.