Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Ryba z zielonym groszkiemŚwieży groszek byłby lepszy |
ryba morska, 1.5 kg
groszek w puszce, 1 szt.
cebula, 3 szt.
boczek wędzony, 20 dag
pomidor, 25 dag
masło, 2 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
Z umytej ryby zdjąć 2 duże filety, następnie posolić, posypać pieprzem i związać nicią jak baleron. Cebulki obrać, z pomidorów zdjąć skórkę, zanurzając je pojedynczo we "wrzątku. W płaskim rondlu rozgrzać masło, włożyć pokrajany boczek, lekko podrumienić, dodać cebulki, potem pomidory pokrajane w cząstki, po czym włożyć rybę i groszek, przykryć. Dusić około 40 min. potrząsając od czasu do czasu rondlem, tak aby potrawa nie przywarła. Jeżeli trzeba, dodać 1—2 łyżki zalewy z groszku. Kiedy danie będzie gotowe — zdjąć nitkę, rybę ułożyć na talerzu, obsypać groszkiem, polać sosem, w którym się dusiła.