Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Knedel z kaszy manny z twarogiem

Danie to podajemy najlepiej na gorąco

Składniki:

mleko, 4 szkl.

kasza manna , 30 dag

jajka, 3 szt.

ser twarogowy półtłusty , 50 dag

mąka , 10 dag

masło, 10 dag

Sposób przygotowania:

Kaszę zalać letnim mlekiem i pozostawić na ok. 30 min. Ser zemleć w maszynce. Masło utrzeć wbijając po jednym żółtku, dodać śmietanę, ser, namoczoną mannę; dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i lekko wymieszać. Formować kluski łyżką, wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować. Podawać na słodko z masłem i tartą bułką lub na słono — z so­sem pieczarkowym, pomidorowym lub grzybowym.