Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Kluski z manny i sera

Można podawać na słodko lub słono

Składniki:

kasza manna , 12 dag

mleko, 3 łyżk.

ser biały, 45 dag

jajka, 3 szt.

masło, 3 dag

śmietana, 5 dag

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Kaszę zalać letnim mlekiem i pozostawić na ok. 30 min. Ser zemleć w maszynce. Masło utrzeć wbijając po jednym żółtku, dodać śmietanę, ser, namoczoną mannę; dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i lekko wymieszać. Formować kluski łyżką, wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować. Podawać na słodko z masłem i tartą bułką lub na słono — z so­sem pieczarkowym, pomidorowym lub grzybowym.