Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Krokiety z ziemniakami

Z tego samego ciasta można sporządzić kotlety, które przed smażeniem równieź penieruje się jak krokiety

Na Boze Narodzenie

Składniki:

ziemniak, 2 dag

jajka, 4 szt.

koperek, 1 łyżk.

mąka pszenna, 15 dag

mąka ziemniaczana, 3 dag

mleko, 1 łyżk.

bułka tarta , 3 dag

smalec, 10 dag

Sposób przygotowania:

Do ugotowanych i zmielonych ziemniaków dodać mąkę, jaja, s pieprz i posiekany koperek do smaku; wymieszać. Wyrąbiać okrągłe wałeczki, obtaczać w mace, rozmieszanym z mlekiem jaju i tartej bułce. Smażyć na złoty kolor. Podawać jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z ostrym sosem.