Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Krem z selerów

Podawać w filiżankach

Składniki:

wywar z kości, 4 szkl.

seler, 70 dag

mąka , 1 dag

tłuszcz, 1 dag

śmietanka, 12 dag

żółtka, 1 szt.

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

natka pietruszki, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Selery umyć, obrać, opłukać, pokrajać na kawałki, zalać niewielką ilością wrzącego wywaru, ugotować. Gdy będą miękkie, przetrzeć przez sito lub cedzak. Z tłuszczu i mąki zrobić za­smażkę, zagęścić wywar. Dodać przetarte selery i śmietankę, zaciągnąć żółtkiem. Doprawić do smaku. Podawać w filiżankach, posypany posiekaną nacią pietruszki, z grzankami, groszkiem ptysiowym lub słonymi paluszkami.