Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Węgorz marynowanyKolejna potrawa z serii: węgorz |
Na Boze Narodzenie
ocet, 1 łyżk.
białe wino, 0.5 l
ziele angielskie ziarnka, 4 szt.
liście laurowe, 3 szt.
cebula, 5 dag
por, 3 dag
pietruszka, 10 dag
marchew, 15 dag
węgorz, 0.5 kg
Węgorza umyć, nadciąć skórkę wokół głowy, potem zawiesić głowę na haku, a następnie ściągnąć skórę aż do ogona. Węgorza sprawić, opłukać pod bieżącą wodą, pokrajać w poprzek na kawałki. Ugotować w małym rondlu wywar z włoszczyzny, cebuli i przypraw. Wywar wystudziwszy, dolać białe wino i ocet, włożyć węgorza i gotować, aby był zupełnie miękki (bo lepiej go przegotować niż nie dogotować). Wyjąć z sosu, który trochę odparować i zalać nim węgorza ułożonego w szklanym lub kamiennym naczyniu. Podając osypać pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem i polać troszkę przecedzonym sosem. Jeżeli węgorz ma być zaraz zjedzony, to nie dolewać octu, a smak zużyć na zupę.