Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Węgorz faszerowanyWęgorz który poraża smakiem |
węgorz, 0.5 kg
cebula, 5 dag
jajka, 2 szt.
pieczarka, 10 dag
śmietana, 5 dag
masło, 6 dag
bułka tarta , 3 dag
natka pietruszki, 1 szt.
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
Mięso węgorza posiekać dokładnie z tartą bułką (.trochę bułki zostawić na później), drobno pokrojoną pietruszką i podsmażoną w maśle cebulą. Posolić ten farsz, oprószyć pieprzem, dodać "żółtka i posiekane pieczarki, śmietanę. Wymieszać dokładnie. Do masy dodać w końcu ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Kość grzbietową węgorza obłożyć masą, nadając jej kształt całej ryby, osypać tartą bułką i upiec w brytfannie, polewając masłem. Podawać z sosem cytrynowym.