Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Kotlety z sumaRybna alternatywa kotletów |
Sposób przygotowania: smażone
sum, 0.5 kg
czerstwa bułka, 1 szt.
mleko 2,0 % , 125 ml
żółtka, 1 szt.
masło, 1 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 1 szt.
mąka , 1 dag
bułka tarta , 1 dag
tłuszcz, 1 łyżecz.
Suma oczyścić, wyjąć ości. Bułkę rozdrobnić i namoczyć w mleku. Mięso z suma posiekać, dodać nie odciśniętą bułkę, żółtko, masło, sól, pieprz; jeszcze raz posiekać. Masę starannie wymieszać, robić podłużne kotlety, panierować w mące, jaju i tartej bułce.