Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Kotlety z suma

Rybna alternatywa kotletów

Sposób przygotowania: smażone

Składniki:

sum, 0.5 kg

czerstwa bułka, 1 szt.

mleko 2,0 % , 125 ml

żółtka, 1 szt.

masło, 1 dag

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

jajka, 1 szt.

mąka , 1 dag

bułka tarta , 1 dag

tłuszcz, 1 łyżecz.

Sposób przygotowania:

Suma oczyścić, wyjąć ości. Bułkę rozdrobnić i namoczyć w mleku. Mięso z suma posiekać, dodać nie odciśniętą bułkę, żółtko, masło, sól, pieprz; jeszcze raz posiekać. Masę starannie wymieszać, robić podłużne kotlety, panierować w mące, jaju i tartej bułce.