Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Zupa z jarzyn

Można również zagęścić mąką ze śmietaną.

Składniki:

natka pietruszki, 1 szt.

sól, 1 szczypta

tłuszcz, 3 dag

mąka , 3 dag

pomidor, 20 dag

kapusta głowiasta biała , 0.25 szt.

fasola szparagowa, 15 dag

marchew, 1 szt.

kalafior, 0.2 szt.

wywar z kości, 6 szkl.

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, oczyścić, rozdrobnić marchew pokrajać w plasterki lub paski, kalafior podzielić na różyczki, fasolkę pokroić w ukośne paski, kapustę poszatkować, zalać niedużą ilością wywaru, ugotować. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem, zagęścić zupę i zagotować. Doprawić do smaku solą, wsypać posiekaną zieleninę.