Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055) Zupa grzybowa zasmażanaDo zupy grzybowej można również podać łazanki, kluski krajane, lane, makaron, muszelki itp. |
Na Boze Narodzenie
suszony grzyb, 3 dag
włoszczyzna, 20 dag
pieprz czarny, 4 szt.
liście laurowe, 1 szt.
tłuszcz, 3 dag
mąka , 3 dag
sól, 1 szczypta
Grzyby umyć, namoczyć na kilka godzin, następnie zagotować. Umytą, oczyszczoną włoszczyznę włożyć do wrzącego wywaru z grzybów, ugotować. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, wywar przecedzić. Mąkę zrumienić na jasnobrązowy kolor, dodać tłuszcz, rozprowadzić niedużą ilością zimnej wody, rozmieszać, wlać do przecedzonego wywaru, zagotować. Grzyby pokrajać w paski i włożyć do zupy albo — drobno pokrajane — zużyć do klusek kładzionych lub francuskich.