Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Sandacz z grzybamiNajlepszą z grzybów do tej potrawy są prawdziwki. |
Na Boze Narodzenie
sandacz, 1 kg
suszony grzyb, 5 szt.
śmietana, 0.25 l
mąka , 3 g
żółtka, 1 szt.
masło, 1 dag
Grzyby umyć, namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Grzyby drobno posiekać, dodać dwie łyżki wywaru z grzybów oraz śmietanę, wymieszaną z mąką i żółtkiem, posolić. Oczyszczonego i sprawionego sandacza ułożyć w żaroodpornymi naczyniu, posolić, przykryć papierem nasmarowanym masłem, wstawić do gorącego piekarnika. Podpiec na wpół. Papier zdjąć, rybę polać sosem ze śmietany i grzybów dobrze wymieszanym i piec w piekarniku jeszcze 20 min., aby z wierzchu się, przyrumieniła.