Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Zupa z botwiny

Podawać na zimno lub na gorąco.

Składniki:

jajka, 2 szt.

ogórek , 1 szt.

rzodkiew (pęczek), 1 szt.

koperek, 1 szt.

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

sok z buraków, 0.5 szkl.

śmietana, 12 dag

botwina, 1 szt.

burak, 20 dag

wywar z włoszczyzny, 4 szkl.

Sposób przygotowania:

Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach razem z włoszczyzną i ugotować. Botwinę oczyścić, opłukać, pokrajać w paski szerokości ok. l cm, włożyć do przecedzonego wywaru, dodać mąkę rozmieszaną ze śmietaną, zagotować. Dodać kwas z buraków, doprawić do smaku solą i cukrem. Ogórek umyć, obrać ze skórki, pokrajać w plasterki, włożyć do zupy razem z umytymi i pokrajanymi w plasterki rzodkiewkami, posiekanym koperkiem i ugotowanymi jajami pokrajanymi w ćwiartki.