![]() |
Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055) Zupa z botwinyPodawać na zimno lub na gorąco. |
jajka, 2 szt.
ogórek , 1 szt.
rzodkiew (pęczek), 1 szt.
koperek, 1 szt.
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sok z buraków, 0.5 szkl.
śmietana, 12 dag
botwina, 1 szt.
burak, 20 dag
wywar z włoszczyzny, 4 szkl.
Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach razem z włoszczyzną i ugotować. Botwinę oczyścić, opłukać, pokrajać w paski szerokości ok. l cm, włożyć do przecedzonego wywaru, dodać mąkę rozmieszaną ze śmietaną, zagotować. Dodać kwas z buraków, doprawić do smaku solą i cukrem. Ogórek umyć, obrać ze skórki, pokrajać w plasterki, włożyć do zupy razem z umytymi i pokrajanymi w plasterki rzodkiewkami, posiekanym koperkiem i ugotowanymi jajami pokrajanymi w ćwiartki.