Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Pulpety rybnePulpety można również podawać jako dodatek do zupy rybnej. |
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 2 szt.
masło, 2 dag
mleko, 0.75 szkl.
bułka , 1.5 szt.
ryba, 75 dag
Mięso ryby, odfiletowane i bez skóry, zemleć w maszynce wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Do masy dodać jaja, nać pietruszki, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Z masy formować (rękami zwilżonymi ciepłą wodą) pulpety wielkości włoskiego orzecha, wkładać je do odcedzonego, lekko wrzącego wywaru i gotować na słabym ogniu ok. 20 min. Podawać z sosami szczypiorkowym albo chrzanowym, z ziemniakami lub ryżem, z surówkami z sezonowych warzyw lub warzywami z wody.