Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Pulpety rybne

Pulpety można również podawać jako dodatek do zupy rybnej.

Składniki:

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

jajka, 2 szt.

masło, 2 dag

mleko, 0.75 szkl.

bułka , 1.5 szt.

ryba, 75 dag

Sposób przygotowania:

Mięso ryby, odfiletowane i bez skóry, zemleć w maszynce wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Do masy dodać jaja, nać pietruszki, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Z masy formować (rękami zwilżonymi ciepłą wodą) pulpety wiel­kości włoskiego orzecha, wkładać je do odcedzonego, lekko wrzą­cego wywaru i gotować na słabym ogniu ok. 20 min. Podawać z sosami szczypiorkowym albo chrzanowym, z ziem­niakami lub ryżem, z surówkami z sezonowych warzyw lub warzywami z wody.