Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Budyń z rybPodawać z ziemniakami, polany masłem lub z sosami szczypiorkowym, chrzanowym i z surówkami. |
dorada, 25 dag
halibut, 50 dag
szczupak, 25 dag
wywar z włoszczyzny, 4 szkl.
jajka, 4 szt.
masło, 4 dag
cebula, 1 szt.
mleko, 0.5 szkl.
natka pietruszki, 1 szt.
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
bułka tarta , 2 dag
tłuszcz, 2 dag
Sprawione ryby opłukać, włożyć do wywaru i gotować 10—15 min. Formę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Bułki namoczyć w mleku. Ugotowaną i ostudzoną rybę wyjąć z wywaru, oddzielić mięso od ości i wraz z namoczoną bułką i częścią ugotowanej włoszczyzny zemleć w maszynce. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z masłem, a następnie dodać zmieloną masę rybną, nać pietruszki, sól, pieprz i pianę ubitą z białek. Całość lekko wymieszać i włożyć do przygotowanej formy, przykryć pokrywą. Naczynie z masą budyniową zanurzyć w garnku z wrzącą wód do 3/4 jego wysokości i gotować ok. 45 min. Ugotowany budyi wyjąć ostrożnie z formy i podzielić na porcje.