Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Ryba zapiekana z warzywamiPodawać z grzankami, frytkami lub ziemniakami z wody. |
Sposób przygotowania: pieczone
ryba, 1 kg
włoszczyzna, 30 dag
cebula, 1 szt.
pomidor, 8 szt.
ser żółty, 2 dag
bułka tarta , 2 dag
tłuszcz, 3 dag
Rybę sprawić, opłukać, odfiletować, wyjąć ości, osolić. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w talarki, dodać troch wody, łyżkę tłuszczu i sól do smaku. Udusić na półmiękko. Przygotowane filety ułożyć na ogniotrwałym półmisku posmarowj nym tłuszczem i wysypanym tartą bułką, skropić tłuszczem i pokryć podduszonymi warzywami. Na wierzchu ułożyć pokrajan w talarki pomidory. Całość posypać tartym serem wstawić do średnio nagrzanego piekarnika; piec ok. 30 min. Gdy na powierzchni utworzy się rumiana skórka, potrawę wyjąć.