Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Ryba zapiekana z makaronemPodawać z surówką z sezonowych warzyw. |
Sposób przygotowania: pieczone
ryba, 50 dag
włoszczyzna, 20 dag
cebula, 1 szt.
makaron , 25 dag
masło, 6 dag
ser żółty, 2 dag
śmietana, 20 dag
jajka, 1 szt.
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
tłuszcz, 3 dag
groszek zielony, 200 g
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, przelać gorącą wodą i wymieszać z tłuszczem, aby się nie skleił. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w talarki i udusić na półmiękko z dodatkiem tłuszczu i wody. Rybę sprawić, opłukać, zdjąć filety, obrać z ości, pokrajać w paski szerokości ok. 2 cm. Cebulę obrać, pokrajać w krążki i usmażyć na jasnozłoty kolor; włożyć pokrajaną rybę, dodać sól i pieprz. Podlać wodą (pół szklanki) i dusić ok. 15 min. Na ogniotrwałym półmisku wysmarowanym tłuszczem ułożyć dwie warstwy makaronu, przekładając go rybą. Całość zalać śmietaną rozmieszaną z jajem, przyprawą do zup rozpuszczoną w dwu łyżkach wody, posypać posiekał nacią pietruszki i tartym serem; wstawić do piekarnika na o 15 min. Gdy ser lekko się zrumieni wyjąć i podawać na tym samy półmisku.