Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055) Zupa pomidorowa czystaPodawać w filiżankach |
wywar z włoszczyzny, 6 szkl.
pomidor, 40 dag
koncentrat pomidorowy, 5 dag
sól, 1 szczypta
natka pietruszki, 1 szt.
Umyte pomidory pokrajać na ćwiartki, zalać niewielką ilością wrzącej wody, rozgotować na silnym ogniu pod przykryciem, po czym przetrzeć przez sito do przecedzonego wywaru. Doprawić do smaku solą i cukrem, dodać posiekaną zieleninę. Jeśli zupę sporządza się tylko na wywarze jarzynowym, należy dodać łyżeczkę masła. Zupę pomidorową czystą można podawać w filiżankach z dodatkiem pasztecików, ostrych grzanek, słonych paluszków lub na głębokich talerzach z dodatkiem osobno podanych drobnych grzanek lub groszku ptysiowego.