Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Zupa pomidorowa czysta

Podawać w filiżankach

Składniki:

wywar z włoszczyzny, 6 szkl.

pomidor, 40 dag

koncentrat pomidorowy, 5 dag

sól, 1 szczypta

natka pietruszki, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Umyte pomidory pokrajać na ćwiartki, zalać niewielką ilością wrzącej wody, rozgotować na silnym ogniu pod przykryciem, po czym przetrzeć przez sito do przecedzonego wywaru. Doprawić do smaku solą i cukrem, dodać posiekaną zieleninę. Jeśli zupę sporządza się tylko na wywarze jarzynowym, należy dodać łyżeczkę masła. Zupę pomidorową czystą można podawać w filiżankach z dodatkiem pasztecików, ostrych grzanek, słonych paluszków lub na głębokich talerzach z dodatkiem osobno podanych drobnych grzanek lub groszku ptysiowego.