Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055) Zupa grzybowa czystaŻupę grzybową czystą podaje się często z kostką z kaszy krakowskiej lub manny. |
Na Boze Narodzenie
suszony grzyb, 3 dag
włoszczyzna, 20 dag
pieprz czarny, 2 szt.
liście laurowe, 1 szt.
masło, 1 dag
sól, 1 szczypta
Grzyby dokładnie umyć i namoczyć na kilka godzin. Włoszczyznę umyć, oczyścić, pokrajać, i ugotować razem z namoczonym grzybami w sześciu szklankach wody. Gdy grzyby i włoszczyzna będą miękkie, odcedzić je, grzyby pokrajać w paski i włożyć do zupy, doprawić solą, dodać masło. Można również grzyby drobno posiekać i zużyć do klusek kładzionych albo francuskich, z którymi podaje się zupę grzybową.