Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Zupa grzybowa czysta

Żupę grzybową czystą podaje się często z kostką z kaszy krakowskiej lub manny.

Na Boze Narodzenie

Składniki:

suszony grzyb, 3 dag

włoszczyzna, 20 dag

pieprz czarny, 2 szt.

liście laurowe, 1 szt.

masło, 1 dag

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Grzyby dokładnie umyć i namoczyć na kilka godzin. Włoszczyznę umyć, oczyścić, pokrajać, i ugotować razem z namoczonym grzybami w sześciu szklankach wody. Gdy grzyby i włoszczyzna będą miękkie, odcedzić je, grzyby pokrajać w paski i włożyć do zupy, doprawić solą, dodać masło. Można również grzyby drobno posiekać i zużyć do klusek kładzionych albo francuskich, z któ­rymi podaje się zupę grzybową.