Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Szczupak nadziewany pieczony w foliiGorąco polecam |
Sposób przygotowania: pieczone
szczupak, 1 kg
pieczarka miejska, 10 dag
bułka tarta , 2 dag
masło, 3 dag
natka pietruszki, 1 szt.
sól spożywcza, 2 g
pieprz, 2 g
jajka, 1 szt.
Rybę opłukać, oskrobać łuski, sprawić, nasolić: Pieczarki umyć, drobno poszanować, przesmażyć z masłem (połowa), przestudzić. Do pieczarek dodać tartą bułkę, wymieszać z żółtkiem, białko ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z nadzieniem. Ze szczupaka wykroić oczy, skrzela i płetwy. Masą napełnić rybę. Kawałek folii posmarować masłem, położyć szczupaka w całości, oprószyć pieprzem, włożyć kilka gałązek pietruszki, zawinąć bardzo szczelnie. Rybę w folii położyć w płaskiej brytfannie, wstawić do nieco nagrzanego piekarnika i piec 20 min. Podawać z ziemniakami z wody.