Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Karmazyn pieczony w pergaminieNa gotowe filety dajemy odrobinę masła |
Sposób przygotowania: pieczone
karmazyn, 1 kg
masło, 4 dag
sok z cytryny, 1 szt.
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
Umyte i obrane z ości filety podzielić na porcje, sparzyć wrzącą wodą, a następnie skropić sokiem z cytryny, posolić i posypać pieprzem. Pergamin posmarować masłem i w każdy zawinąć po l—2 porcje przygotowanych filetów. Końce papieru podwinąć, ułożyć rybę na brytfannie i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 40 min. Upieczone filety odwinąć z papieru i zaraz podawać z kawałkiem surowego masła i krążkiem cytryny lub sosem koperkowym, a nawet z duszonymi, przetartymi i doprawionymi solą i cukrem pomidorami.