Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Ruloniki pieczone ze śledziPodawać na gorąco na półmisku, na którym się piekły, z pieczywem i surówką z papryki i pomidorów. |
Sposób przygotowania: pieczone
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
masło, 2 dag
suszona śliwka, 10 dag
śledź, 10 szt.
bekon, 15 dag
Śledzie sprawić, opłukać, odfiletować, posolić, posypać pieprze i odstawić na ok. 30 min. Z namoczonych uprzednio śliwek wyjąć pestki, śliwki pokrajać w paski. Na każdy filet położyć wzdłuż długi, wąski plasterek bekonu i 2—3 paseczki śliwki; zwinąć ścisło w rulonik i spiąć wykałaczką, aby się nie rozwinął. Przygotowane rolmopsy ułożyć na gorącym i polanym masłem półmisku. Wstawić do piekarnika i piec 30—40 min.