Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Szczupak po mazurskuNajlepiej smakuje z puree ziemniaczanym |
szczupak, 1.5 kg
tłuszcz, 10 dag
kapusta, 50 dag
boczek , 5 dag
cebula, 5 dag
jabłko, 1 szt.
przecier pomidorowy, 1 łyżk.
tarty ser, 2 łyżk.
natka pietruszki, 1 szt.
sól spożywcza, 2 g
pieprz, 2 g
Szczupaka sprawić, podzielić na dzwonka, posolić i postawić w chłodne miejsce na pół godziny. Potem oprószyć mąką i usmażyć w gorącym tłuszczu. Odpadki z ryby (ogon, płetwy, kręgosłup) ugotować w 2 szklankach wody i przecedzić. Do wywaru włożyć drobno poszatkowaną kapustę, podsmażone na boczku grzyby i cebulę, obrane i poćwiartowane jabłko, przecier pomidorowy, posiekaną zieleninę, sól, pieprz lub zmieloną paprykę do smaku. Dusić, aż kapusta będzie prawie miękka. Usmażone filety ułożyć na ogniotrwałym półmisku, przykryć duszoną kapustą, posypać tartym serem i wstawić na 15 min. do gorącego piekarnika. Podawać z puree ziemniaczanym.