Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Wywar jarzynowo-mięsny

Pozostałe mięso można wykorzystać na paszteciki

Składniki:

mięso wołowe z kością, 25 dag

włoszczyzna, 25 dag

cebula, 0.5 szt.

ziele angielskie ziarnka, 3 szt.

pieprz, 1 szt.

liście laurowe, 1 szt.

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Kości i mięso dokładnie umyć w ciepłej wodzie, zalać zimną wodą (6 szklanek), zagotować na silnym ogniu pod przykryciem, następnie zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu ok. l godz. Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do podgotowanego wywaru z kości, ugotować. Pod koniec gotowania dodać przyprawy ziołowe. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, odcedzić je, warzywa pokrajać i włożyć do zupy lub przeznaczyć na sałatkę, ewentualnie do dekoracji drugiego dania; mięso rozdrobnić i również włożyć do zupy lub wykorzystać na paszteciki.