Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055) Wywar jarzynowo-mięsnyPozostałe mięso można wykorzystać na paszteciki |
mięso wołowe z kością, 25 dag
włoszczyzna, 25 dag
cebula, 0.5 szt.
ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
pieprz, 1 szt.
liście laurowe, 1 szt.
sól, 1 szczypta
Kości i mięso dokładnie umyć w ciepłej wodzie, zalać zimną wodą (6 szklanek), zagotować na silnym ogniu pod przykryciem, następnie zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu ok. l godz. Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do podgotowanego wywaru z kości, ugotować. Pod koniec gotowania dodać przyprawy ziołowe. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, odcedzić je, warzywa pokrajać i włożyć do zupy lub przeznaczyć na sałatkę, ewentualnie do dekoracji drugiego dania; mięso rozdrobnić i również włożyć do zupy lub wykorzystać na paszteciki.