Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Płastuga w cieście pikantnymPodawać na zimno lub na gorąco |
płastuga , 1 kg
mąka , 20 dag
mleko, 1 szkl.
jajka, 3 szt.
ser żółty, 1 dag
koper, 1 łyżk.
sól, 1 szczypta
tłuszcz, 3 dag
Rybę umyć, sprawić, opłukać, zdjąć filety, wyporcjować, posolić Z mąki, mleka i żółtek sporządzić ciasto bardziej gęste niż na naleśniki. Ubić pianę z białek i wraz z tartym serem oraz koprem dodać do ciasta. Lekko wymieszać. Porcje ryby moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu wstawić rybę na kilka minut do piekarnika w naczyniu, w którym się smażyła (przykrytym pokrywą), aby wewnątrz nie była surowa. Podawać z ziemniakami z wody, z surówką z włoskiej kapusty i śliwek z majonezem.