Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Płastuga w cieście pikantnym

Podawać na zimno lub na gorąco

Składniki:

płastuga , 1 kg

mąka , 20 dag

mleko, 1 szkl.

jajka, 3 szt.

ser żółty, 1 dag

koper, 1 łyżk.

sól, 1 szczypta

tłuszcz, 3 dag

Sposób przygotowania:

Rybę umyć, sprawić, opłukać, zdjąć filety, wyporcjować, posolić Z mąki, mleka i żółtek sporządzić ciasto bardziej gęste niż na naleśniki. Ubić pianę z białek i wraz z tartym serem oraz ko­prem dodać do ciasta. Lekko wymieszać. Porcje ryby moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu wstawić rybę na kilka minut do piekarnika w na­czyniu, w którym się smażyła (przykrytym pokrywą), aby we­wnątrz nie była surowa. Podawać z ziemniakami z wody, z surów­ką z włoskiej kapusty i śliwek z majonezem.