Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Potrawka z leszczaPodawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. |
sól, 1 szczypta
imbir, 1 łyżecz.
gałka muszkatołowa, 1 szczypta
majeranek, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
mąka , 2 dag
masło, 4 dag
śmietana, 20 dag
pieczarka, 10 dag
cebula, 2 dag
włoszczyzna, 30 dag
leszcz , 75 dag
Rybę sprawić, oczyścić, zdjąć filety, pokrajać je w wąskie paski, a następnie dusić na maśle (2 dkg) na małym ogniu ok. 10 min. Warzywa i grzyby umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać pozostałe masło i szklankę wody. Miękkie, ale nie rozpadające się warzywa podprawić mąką rozmieszaną ze śmietaną, osolić, dodać przyprawy i na końcu uduszoną oddzielnie rybę. Dusić razem jeszcze ok. 10 min.