Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Potrawka z leszcza

Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.

Składniki:

sól, 1 szczypta

imbir, 1 łyżecz.

gałka muszkatołowa, 1 szczypta

majeranek, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

mąka , 2 dag

masło, 4 dag

śmietana, 20 dag

pieczarka, 10 dag

cebula, 2 dag

włoszczyzna, 30 dag

leszcz , 75 dag

Sposób przygotowania:

Rybę sprawić, oczyścić, zdjąć filety, pokrajać je w wąskie paski, a następnie dusić na maśle (2 dkg) na małym ogniu ok. 10 min. Warzywa i grzyby umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać pozostałe masło i szklankę wody. Miękkie, ale nie rozpadające się warzywa podprawić mąką rozmieszaną ze śmietaną, osolić, dodać przyprawy i na końcu uduszoną oddzielnie rybę. Dusić razem jeszcze ok. 10 min.