Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Bigos z linPodawać z ziemniakami z wody |
sól, 1 szczypta
ziele angielskie, 2 szt.
liście laurowe, 2 szt.
śmietana, 20 dag
suszony grzyb, 2 dag
masło, 2 dag
cebula, 1 szt.
włoszczyzna, 20 dag
kapusta, 75 dag
ryba, 1 kg
Lina sprawić, opłukać, ściągnąć skórę, odfiletować, pokrajać na porcje i posolić. Kapustę oraz umyte, obrane i utarte na tarciodużych otworach warzywa, przyprawy i umyte grzyby zalaćwodą i ugotować. Gdy warzywa będą miękkie, podprawić zasmażką przyrządzoną z masła, zrumienionej cebuli oraz mąki i włożyć przygotowaną uprzednio rybę. Dusić razem ok. 20 mini pod koniec dodać śmietanę.