Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Bigos z lin

Podawać z ziemniakami z wody

Składniki:

sól, 1 szczypta

ziele angielskie, 2 szt.

liście laurowe, 2 szt.

śmietana, 20 dag

suszony grzyb, 2 dag

masło, 2 dag

cebula, 1 szt.

włoszczyzna, 20 dag

kapusta, 75 dag

ryba, 1 kg

Sposób przygotowania:

Lina sprawić, opłukać, ściągnąć skórę, odfiletować, pokrajać na porcje i posolić. Kapustę oraz umyte, obrane i utarte na tarciodużych otworach warzywa, przyprawy i umyte grzyby zalaćwodą i ugotować. Gdy warzywa będą miękkie, podprawić zasmażką przyrządzoną z masła, zrumienionej cebuli oraz mąki i włożyć przygotowaną uprzednio rybę. Dusić razem ok. 20 mini pod koniec dodać śmietanę.