Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Szczupak po staropolskuPodawać z kluskami półfrancuskimi lub ziemniakami z wody. |
Na Boze Narodzenie
mielony pieprz, 1 szczypta
liście laurowe, 2 szt.
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
czerwone wino, 0.75 szkl.
mąka , 2 dag
cytryna, 0.5 szt.
migdał, 3 dag
masło, 3 dag
włoszczyzna, 25 dag
szczupak, 1 kg
Rybę sprawić, opłukać, odfiletować, podzielić na dzwonka. Włoszczyznę umyć, obrać, pokrajać w plastry i udusić, dodając tłuszc i 2 szklanki wody. Gdy warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane, osolić i włożyć dzwonka ryby. Dusić na wolnym ogniu ok. 10 min., a następnie dodać sporządzoną z masła i mąki rumianą zasmażkę oraz sparzone, obrane, pokrajane w piórka migdały i rodzynki. Całość przyprawić sokiem z cytryny i cukren dodać liście laurowe, pieprz i wino. Jeśli sos jest mało rumiany można go podbarwić karmelem. Dusić jeszcze 5—10 min.