Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Ryba gotowana w sosie jarzynowymPodawać z ryżem ugotowanym na sypko i sałatką z pomidorów |
natka pietruszki, 1 łyżk.
sól, 1 szczypta
sok z cytryny, 3 łyżk.
żółtka, 2 szt.
mąka , 2 dag
masło, 4 dag
wywar z włoszczyzny, 4 szkl.
ryba morska, 1 kg
Do odcedzonego wywaru włożyć przygotowaną rybę i gotować ok. 20 min. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem, doprowadzić do smaku cytryną, solem i cukrem. Zaciągnąć żółtkami i dodać posiekana zieleninę. Porcje ryby wyjąć na ogrzany półmisek obłożyć pokrajanymi warzywami z wywaru i zalać gorącym sosem.