Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Ryba gotowana w sosie jarzynowym

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i sałatką z pomidorów

Składniki:

natka pietruszki, 1 łyżk.

sól, 1 szczypta

sok z cytryny, 3 łyżk.

żółtka, 2 szt.

mąka , 2 dag

masło, 4 dag

wywar z włoszczyzny, 4 szkl.

ryba morska, 1 kg

Sposób przygotowania:

Do odcedzonego wywaru włożyć przygotowaną rybę i gotować ok. 20 min. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem, doprowadzić do smaku cytryną, solem i cukrem. Zaciągnąć żółtkami i dodać posiekana zieleninę. Porcje ryby wyjąć na ogrzany półmisek obłożyć pokrajanymi warzywami z wywaru i zalać gorącym sosem.