Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Ryba w sosie zielonym

Podawać z kluskami półfrancuskimi i surówką z czerwo­nej kapusty.

Składniki:

sól, 1 szczypta

natka pietruszki, 3 łyżk.

białe wino, 0.5 szkl.

śmietana, 12 dag

mąka , 2 dag

masło, 2 dag

wywar z włoszczyzny, 4 szkl.

ryba, 1 kg

Sposób przygotowania:

Do wywaru włożyć rybę, uprzednio oczyszczoną i pokrajaną na porcje; gotować ok. 20 min. Z masła i mąki sporządzić białą za­smażkę, rozprowadzić ją częścią wywaru, dodać śmietanę i wino; osolić do smaku. Na końcu wsypać posiekaną nać pietruszki lub dodać szpinak. Rybę wyjąć z wywaru na salaterkę i zalać gorącym sosem.