Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Ogórki konserwowe

Wybrać nieduże, kształtne i jędrne ogórki

Składniki:

ogórek , 1 kg

woda, 3 szkl.

ocet, 0.25 szkl.

sól, 3 dag

ziele angielskie, 10 szt.

ząbek czosnku, 2 szt.

koper, 1 szt.

chrzan, 1 szt.

gorczyca, 10 g

Sposób przygotowania:

Ogórki umyć, ułożyć w słojach, dodać koper, grubo strugany korzeń chrzanu, ząbki czosnku i gorczycę. Z wody, octu i przypraw przygotować zalewę, połączyć ją z ogórkami. Słoje wstawić do kotła z gorącą wodą: po zagotowaniu wody kocioł odstawić i pozostawić pod przykry­ciem 10 min. Po zakończeniu pasteryzacji słoje wyjąć.