Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Galareta ze szupakaSzczupaka można zastąpić sandaczem |
Na Boze Narodzenie
szczupak, 2.1 kg
masło, 2 dag
cebula, 0.25 szt.
bułka , 1 szt.
gałka muszkatołowa, 1 g
jajka, 3 szt.
sól spożywcza, 2 g
włoszczyzna, 200 g
żelatyna, 1 dag
Szczupak jest rybą twardszą, a zatem i skórę ma grubszą i mocniejszą. Dlatego można z niego robić wyborną galaretę. Oczyszczonego szczupaka rozpłatać zupełnie, głowę i ogon odciąć, kości wszystkie wyjąć, posolić i zostawić na parę godzin. Oddzielnie wziąć małego szczupaka, wyluzować ze skóry i ości, z obciętego łebka także poobierać mięso, posiekać, następnie jeszcze raz siekać, dokładając trochę masła, odrobinę sparzonej cebuli, muszkatołowej gałki i moczoną bułkę. Położyć ten farsz na całym rozpłatanym szczupaku, przekładając ćwiartkami jaj na twardo ugotowanych. Zwinąć mocno szczupaka, położyć na serwecie wysmarowanej masłem, ścisnąć, osznurować sznurkiem. Włożyć w rondel zawiniętego w serwetę szczupaka, nalać zimnym smakiem, wygotowanym z łebków, kości i włoszczyzny. Gotować na wolnym ogniu blisko godziną. Odstawić, aby zastygł w smaku i dopiero po zupełnym wystudzeniu wyjąć, odwinąć z serwety i położyć na półmisku. Sos wygotować, dołożyć żelatyny, sklarować białkiem, Wylać na salaterkę do zastudzenia, a podając, ubrać pokrajanego w plastry szczupaka tą galaretą i jarzynami. Na talerzu polać octem i oliwą.