Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Jagoda czarna ( jeżyny, maliny) w soku własnymKilka sposobów przyrządzania |
jagoda, 1 kg
cukier, 20 dag
Jagody w soku własnym można przygotować dwoma sposobami:a) owoce podgrzewać na bardzo słabym ogniu pod przykryciem tak długo, aż prawie pokryje się sokiem. W czasie podgrzewania jabłka od czasu do czasu delikatnie przemieszać. Zaraz przekładać do słoików i pasteryzować przez 20—30 min, b) zasypać je cukrem i pozostawić na kilka godzin, aby puściły sok. Następnie napełnić butelki lub słoiki i pasteryzować przez 20-30 min. Można również przesypywać jagody cukrem od razu w słojach, od czasu do czasu potrząsać słojem, aby wymieszały się z cukrem, a po kilku godzinach dołożyć jagód wcześniej zasypanych cukrem.