Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Łosoś marynowany

Kto jeszcze tego nie próbował to najwyższy czas

Składniki:

estragon, 2 g

rozmaryn, 2 g

ziele angielskie ziarnka, 2 g

liście laurowe, 3 szt.

ocet winny , 1 łyżk.

włoszczyzna, 300 g

łosoś , 1 kg

Sposób przygotowania:

Łosoś na marynatę kraje się w grube dzwonka wraz ze skórą. Dzwonka te trzeba owiązać łyczkiem, żeby zostały w całości. Posolić na kilka godzin i ugotować na wolnym ogniu, w krótkim sosie z włoszczyzną z dodatkiem octu, uważając, aby się grube dzwonka dobrze przegotowały. Wyjąć z tego sosu, ostudzić i ułożyć w kamiennym słoju. Mieć przygotowany dobry ocet winny z korzeniami tj. bobkowymi liśćmi, angielskim zielem, rozmarynem, estragonem i ostudzonym nalać łososia. Na wierzchu zalać oliwą albo przykryć denkiem, przycisnąć kamykiem i owinąć pęcherzem.