Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Pomidory z sosem musztardowym i jajami

Dodajemy musztardę najlepiej stołową

Składniki:

mielony pieprz, 1 szczypta

jajka, 4 szt.

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

cebula, 5 dag

musztarda, 3 dag

śmietana, 15 dag

pomidor, 1 kg

Sposób przygotowania:

Pomidory opłukać, ostrym nożem pokrajać w dość grube krążki, ułożyć rzędami na prostokątnym, szkla­nym półmisku, nie mieszając kolejności krążków, opró­szyć solą. Sporządzić sos: do śmietany dodać musztardę, sól i cukier; cebulę drobno pokrajać. Pomidory polać sosem, posypać cebulą i pieprzem. Boki półmiska przybrać liśćmi sałaty przekrajanymiwzdłuż.