Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Ogórki nadziewane masą z szynki lub cielęcinyPodawać w półmisku, ozdobione kolorowymi warzywami i owocami |
ogórek , 3 szt.
szynka, 20 dag
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
sałata, 1 szt.
pomidor, 1 szt.
sos majonezowy, 4 łyżk.
sos beszamelowy, 4 łyżk.
Sporządzić sałatkę, nie rozrzedzać jej, wynieść na zimno, aby stężała. Odłożyć trochę sosu majonezowego przed wymieszaniem sałatki. Ogórki opłukać, obrać, wydrążyć łyżeczką, wnętrze lekko posypać solą. Ogórki nadziać sałatką, upychając dokładnie łyżką i pokrajać ostrym nożem na porcje 3 cm grubości. Mięso zemleć, wymieszać z gęstym sosem beszamelowym, gęstą masą, nałożyć ogórki. Półmisek obłożyć listkami sałaty, ułożyć porcje ogórka przekrojem nawierzch. Półmisek przybrać krążkami pomidora.