Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010)

Napój z pomidorów i ogórków

Można sobie pomóc sokowyżymałką

Składniki:

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

posiekany koper, 2 łyżecz.

ogórek kwaszony, 50 dag

pomidor, 50 dag

Sposób przygotowania:

Pomidory umyć i rozgnieść. Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać przegotowaną i ostudzoną wodą (szklanka) i pozostawić na l—2 godz. Sok odcedzić, odciskając miazgę z warzyw na sicie. Do soku dodać koperek, doprawić go solą i cukrem. Napój oziębić, przelać do dzbanka i rozlewać do szklanek lub filiżanek. Sok z pomidorów i ogórków można także przygotować przepu­szczając warzywa przez sokowyżymałkę.