Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Cielęcina w majonezie

Mięso obłożyć sosem, przybrać pokrajanymi warzywami i zieloną sałatą.

Składniki:

sałata, 0.2 szt.

ogórek , 1 szt.

sos majonezowy, 20 dag

sól, 1 szczypta

cielęcina , 1.5 kg

pomidor, 1 szt.

jajka, 1 szt.

woda, 1 l

kości, 30 dag

włoszczyzna, 15 dag

Sposób przygotowania:

Warzywa i kości opłukać, oczyścić, dodać soli i ugotować wywar w wańience do ryb. Mięso opłukać, oddzielić od kości (kości włożyć do wywaru). Mięso rozbić tłuczkiem na cienki płat, posolić, natrzeć czosnkiem. Płat mięsa zwinąć w roladę, zawinąć w serwetkę,, osznurować co 3 cm, zawinąć sznurkiem oba końce serwetki, iMięso włożyć na wrzący wywar z warzyw i kości, gotować powoli 1% godziny, pozostawić w wywarze aż do ostygnięcia, wyjąć, wycisnąć z wy­waru, wyjąć z serwetki. Zimne mięso pokrajać w kawałki półcentymetrowej grubości, ułożyć na półmisku.