Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Cielęcina w majonezieMięso obłożyć sosem, przybrać pokrajanymi warzywami i zieloną sałatą. |
sałata, 0.2 szt.
ogórek , 1 szt.
sos majonezowy, 20 dag
sól, 1 szczypta
cielęcina , 1.5 kg
pomidor, 1 szt.
jajka, 1 szt.
woda, 1 l
kości, 30 dag
włoszczyzna, 15 dag
Warzywa i kości opłukać, oczyścić, dodać soli i ugotować wywar w wańience do ryb. Mięso opłukać, oddzielić od kości (kości włożyć do wywaru). Mięso rozbić tłuczkiem na cienki płat, posolić, natrzeć czosnkiem. Płat mięsa zwinąć w roladę, zawinąć w serwetkę,, osznurować co 3 cm, zawinąć sznurkiem oba końce serwetki, iMięso włożyć na wrzący wywar z warzyw i kości, gotować powoli 1% godziny, pozostawić w wywarze aż do ostygnięcia, wyjąć, wycisnąć z wywaru, wyjąć z serwetki. Zimne mięso pokrajać w kawałki półcentymetrowej grubości, ułożyć na półmisku.